In het sociaal akkoord zijn overheid en sociale partners overeengekomen om de komende jaren 100.00 mensen met een beperking in bedrijven en 25.000 mensen met een beperking bij de (semi)overheid te plaatsen. Uitgangspunt is duurzame plaatsing en geen verdringing. Het moet gaan om ‘echt’ werk, geen gesubsidieerde arbeid.
Het eerste vraagstuk is hoe die afspraken het beste te realiseren zijn. Werkgevers geven aan wel te willen investeren in deze groep, maar twijfelen of zij hen een vast contract willen en/of kunnen aanbieden. De trend op de arbeidsmarkt is immers flexibilisering van de arbeidsrelaties. Juist voor mensen met een beperking, met een meer dan precaire positie op de arbeidsmarkt, is zekerheid van groot belang. Zij kunnen immers niet snel schakelen van werk naar werk, beschikken over minder goede startkwalificaties etc. De uitdaging is hoe (werk)zekerheid te combineren met de vraag naar flexibele inzetbaarheid.
Een tweede vraagstuk is dat bedrijven het lastig vinden in hun eentje participatiebanen te creëren, van grotere tot kleinere bedrijven. Zij zijn vaak van goede wil, maar weten niet goed hoe het juiste aanbod aan te boren, welk werk voor participatiebanen geschikt is of het proces van aannemen en begeleiden te sturen.
Een derde vraagstuk betreft het draagvlak voor participatiebanen op de werkvloer en bij het management. Een van de lessen uit diverse initiatieven, zoals een pilot bij Universitaire Medische Centra, waar Prae bij betrokken was, is dat draagvlak essentieel is om duurzame werkgelegenheid voor mensen met een beperking te organiseren. In de kern betreft het een spanningsveld tussen krappe budgeten en investeren in extra werkgelegenheid voor mensen met een beperking.
Een van de mogelijk oplossingen is het opzetten van arbeidspools. Een gebiedsgerichte arbeidspool, met als doel het faciliteren van participatie van mensen met een beperking. Met een participatiepool wordt een verbinding gelegd tussen de vraag van verschillende (soorten) werkgevers naar flexibele inzet van medewerkers, ook in de facilitaire diensten, en de behoefte aan werkzekerheid van mensen met een beperking.
Voor een
uitwerking klik hier.
Prae werkt met andere publieke en private partijen aan het opzetten van dergelijke pools.
Voor meer informatie Etienne en Ivo